dimecres, 12 de juny del 2013

Xerrada : “L’ALTRA HISTÒRIA DE CATALUNYA” LA RESTITUCIÓ DE LA NOSTRA HISTÒRIA A L’HORA DE RECUPERAR L’ESTAT PROPI



Dia 21 de juny a 2/4 de 9 del vespre
Lloc: Sala d'actes de la biblioteca de Navàs
A càrrec de Victor Cucurull Miralles
Organitza Navàs per la Independència amb la col·laboració de l'Agrupació Sardanista de Navàs.
 
Sense conèixer a fons el nostre passat no és fàcil entendre el present i això ens condiciona de forma negativa a l’hora de prendre decisions en clau de futur, sobretot ara, que ens cal recuperar l’estat propi.

La creació des de mitjans del segle XVI d’un estat espanyol, basat en les lleis de Castella i posteriorment sota l’absolutisme borbònic, amb un projecte unitarista i excloent, només es podia realitzar per eliminació de les nacions històriques. Això es va fer perseguint d’idees i persones, censurant llibres, falsificant i cremant documents, confiscant i destruint patrimonis per “derecho de conquista” fins a apropiar-se de la història de la nació catalana, un cop desnaturalitzada.

Perquè, qui es pot creure que una gent que a finals del segle XV, viuen a set dies de viatge del mar més proper puguin concebre i realitzar la descoberta del Nou Món? O que, en Colom, fos un estranger espavilat amb sort? O que, el colonitzador de Mèxic, fos un aventurer analfabet o que, l’autor del Quixot fos un soldat sense estudis?

Avui, per avançar cap a la independència efectiva de la nació catalana, cal saber qui som, quins han estat els nostres projectes com a nació, l’origen, evolució i característiques del nostre autogovern, qui són els nostres herois: militars, juristes, escriptors, enginyers, artistes, savis i sants. Ser conscients de la importància de les nostres aportacions en diversos camps, especialment durant els segles que la nació catalana fou sobirana.

Només així, com a poble despert, segur de si mateix, unit, alegre i combatiu, guanyarem el passat, el present i el futur per a fer de Catalunya una terra de persones lliures, acollidora, pròspera i justa.

Víctor Cucurull Miralles, llicenciat en història.